Olejek z czarnuszki, również spożywczy #1095

Nr katalogowy: #1095
Cena: 15zł
Olejek z czarnuszki, również spożywczy #1095
Olej z nasion czarnuszki siewnej to produkt w 100% naturalny, otrzymywany wyłącznie w procesie tłoczenia na zimno nasion roślin rosnących na czystych terenach Maroka. Zawiera olejek lotny, którego głównym składnikiem jest aktywny farmakologicznie tymochinon, witaminy, minerały, alkaloidy, flawonoidy, saponiny, fitosterole. Olej w 85% zawiera niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 oraz omega-9, w tym rzadko występujący w przyrodzie kwas eikozadienowy (2,6-3%) o właściwościach przeciwzapalnych. Dzięki wysokiej zawartości naturalnych antyoksydantów olej nie traci swoich cennych właściwości i może być przechowywany przez dłuższy czas.
 
Spożywanie oleju z czarnuszki siewnej wpływa ochronnie na komórki organizmu oraz korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie układów:
 
–        krążenia: wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i cukru we krwi;
–        odpornościowego: zawarte w oleju naturalne antyoksydanty wzmacniają siły obronne organizmu;
–        pokarmowego: naturalne związki czynne ochraniają komórki trzustki i wątroby oraz wspierają prawidłową pracę przewodu pokarmowego;
–        moczowego: olej wspomaga oczyszczanie dróg moczowych z toksyn i złogów;
–        nerwowego: zawarte w oleju wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz fosfolipidy, w tym fostatydylocholina, wspierają procesy zapamiętywania i uczenia się.
 
Czarnuszka tłoczona w Maroku ma bardzo  intensywny smak i aromat, a świadczy to o wysokiej zawartości związków lotnych, które będąc natychmiast zamknięte w butelkach zaraz po wytłoczeniu gwarantują iż produkt ma bardzo  wysoką skuteczność działania dla organizmu.
Nasiona czarnuszki z której został wytłoczony ten olej są uprawiane w ekologicznej BIO strefie Maroka.
 
 Olej z czarnuszki, tzw. Złoto Faraonów, ze względu na swoje bogate właściwości regenerujące, odżywcze i naprawcze jest do dziś bardzo znanym i cennym olejem.
 
Zastosowany na skórę:
 
przeciwdziała wypadaniu włosów i łysieniu, zapobiega rozdwajaniu się końcówek
eliminuje łupież 
zwalcza trądzik i oczyszcza cerę
reguluje wydzielanie sebum - wskazany do pielęgnacji skóry łojotokowej
łagodzi podrażnienia 
odżywia i zmiękcza skórę, chroni ją przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych
chroni przed działaniem promieni słonecznych
 
Zalecane spożycie:
 
Dorośli – 2 razy dziennie łyżeczkę (5 ml)
 
Dzieci - pół łyżeczki dziennie (2,5 ml)
 
W butelce spożywczego oleju z czarnuszki znajduje się olej tłoczony na zimno, 100 % naturalny.
Może być on stosowany także w celach kosmetycznych. 
 
Zastosowanie w celach  kosmetycznych:
 
Twarz
- Zaleca się smarowanie  miejsc ze zmianami skórnymi raz dziennie.
 
Ciało
- Może być stosowany do masażu, w celu rozgrzania i rozluźnienia spiętych mięśni ma też  działanie przeciwbólowe.
 
Włosy
- Wypadanie włosów - kilka kropli olejku dodać do szamponu podczas mycia włosów. Dla uzyskania lepszych efektów, należy wmasować kilka kropel olejku w skórę głowy przed umyciem, pozostawić na ok. 30 min,  a następnie umyć włosy. Stosowanie  regularne spowoduje że już po ok. 2 tyg. włosy zaczną odrastać.
 
SKŁADNIKI / INCI:100% Nigelle Sativa Oil. 
 
pojemność:30ml
KRAJ POCHODZENIA: MAROKO
 
Cena: 
15zł